Latour förvärvar Johnson Level & Tool Mfg. Co., Inc.

Investment AB Latour har, genom sitt helägda dotterbolag Hultafors Group AB, tecknat avtal om att förvärva Johnson Level & Tool Mfg. Co., Inc., (“Johnson”), baserat i Wisconsin i USA. Tillträde sker med omedelbar effekt.

Johnson är en välrenommerad leverantör av layout och mätverktyg och marknadsledande inom flera distributionskanaler i USA. Nettoomsättningen uppgick till c:a 36 mUSD 2017 med en lönsamhetsnivå väl i linje med Latours finansiella mål. Företaget har cirka 70 anställda.

Förvärvet är en del av Hultafors Groups strategi att stärka sin närvaro i Nordamerika. Genom förvärvet förväntas Hultafors Group få tillgång till ett brett distributionsnätverk i relevanta kanaler i USA, såväl som en komplett produktportfölj av vattenpass, laserverktyg och andra verktyg för mätning, märkning och layout-syften.

”Vi är exalterade och hedrade över att få möjligheten att förvärva detta företag som familjen Johnson har byggt upp och utvecklat under många, många år. Johnson bidrar med en stark produktportfölj och kundrelationer som jag är övertygad kommer att bidra till Hultafors Group på ett signifikant sätt framöver”, säger Ole Kristian Jødahl, VD på Hultafors Group AB.

“Hultafors Group är ett företag som vi känt till och följt i 30 år och vi är övertygade om att långsiktigheten och engagemanget som kännetecknar Hultafors Group kommer utgöra en utmärkt plattform för fortsatt utveckling av Johnson under många år framåt”, säger Bill och Bob Johnson, tidigare ägare av Johnson.

Som en effekt av förvärvet förväntas nettoskulden i Investment AB Latour öka till knappt 5,0 miljarder SEK, jämfört med senaste kvartalsrapporten.

Göteborg den 30 april 2018

INVESTMENT AB LATOUR (PUBL)
Jan Svensson, CEO

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Ole Kristian Jødahl, VD Hultafors Group AB, +47 900 88 305
Jens Eriksson, Director, M&A and Strategy Hultafors Group AB, +46 702 114 601

Hultafors Group erbjuder en dynamisk uppsättning av varumärken att lita på i alla lägen – såväl för distributörer som för hantverkare. Genom sina olika varumärken finns Hultafors Group representerade i över 40 länder och har över 11 000 distributionspunkter. Hultafors Group har 700 anställda och en årlig omsättning om c:a 1,9 miljarder SEK.

Investment AB Latour är ett blandat investmentbolag bestående av en helägd industrirörelse samt en portfölj av börsnoterade innehav där Latour är huvudägare eller en av huvudägarna. Börsportföljen består av tio betydande innehav med ett marknadsvärde på cirka 50 miljarder kronor. Den helägda industrirörelsen omsätter 10 miljarder kronor.